Scaccia Ragusana – włoska rolada chlebowa
Słodko-kwaśny sos pomidorowy, ciągnący ser i cieniutkie warstwy ciasta — scaccia ragusana zachwyca zarówno smakiem, jak i formą. Ten prosty przepis pozwoli Ci poczuć aromaty Sycylii bez wychodzenia z domu. Idealnie sprawdzi się jako przystawka, danie główne lub imprezowa przekąska.
Nazwa scaccia wywodzi się od włoskiego słowa schiacciata, które oznacza „gnieść” lub „rozpłaszczać”. Nic w tym dziwnego — scaccia to rodzaj rolady z wyjątkowo cienko rozwałkowanego ciasta. W zależności od regionu Sycylii nazwa tego dania się zmienia. W okolicach Ragusy mówi się scaccia, w Syrakuzach spotkamy się z określeniem impanata (pochodzącym od hiszpańskiego empanada), w Katanii usłyszymy scacciata, a w rejonie Agrigento — mbigliulata.
Na początku była bieda. Historia scaccii.
Scaccia narodziła się z biedy. Chłopi, szukając pomysłu adekwatnego do swoich możliwości, zaczęli zawijać resztki z obiadu w cienkie, podpłomykowe ciasto. Tak powstała scaccia — danie, które do dziś zachwyca różnorodnością nadzień. Przez lata była to skromna potrawa, przekazywana z pokolenia na pokolenie w chłopskich domach.
Sytuacja zmieniła się w 1763 roku, gdy książę Paternò, miejscowości we wschodniej Sycylii, zażyczył sobie scaccii na bożonarodzeniowym stole. Od tamtej pory to proste danie zaczęto kojarzyć przede wszystkim z okresem świąt — Bożego Narodzenia i Wielkanocy.
Scaccia – co to?
Scaccia to nic innego jak rolada z cienkiego ciasta. Swoją strukturą przypomina podpłomyk, makaron lub bardzo cienką focaccię. Ze względu na formę i sposób podania, scaccia często kojarzy się z lasagną, pizzą lub calzone. Podobnie jak w przypadku tych klasycznych dań, również tutaj możliwości nadzienia są niemal nieograniczone — w tradycyjnych farszach pojawia się szpinak, kalafior, ser czy salsiccia.
W przepisie stawiam na klasyczną kombinację sosu pomidorowego i sera. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by puścić wodze fantazji i stworzyć własną wersję scaccii.

Przepis
Scaccia Ragusana
Czas przygotowania: 120 minut
Liczba porcji: 12
Składniki
Ciasto:
500g semoliny durum (drobnej) lub mąki typu 00
3 łyżki oliwy z oliwek
6g drożdży
10g soli
250g wody
Farsz:
1.4 l passaty pomidorowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
Liście bazylii
200g sera świeżego (np. mozzarella)
200g sera dojrzewającego (np. Grana Padano)
Oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie
Sos:
- Cebulę pokrój w piórka. Czosnek zmiażdż bokiem noża.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć czosnek i cebulę. Smaż na małym ogniu, aż cebula się zeszkli i zmięknie.
- Dodaj passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Dorzuć liście bazylii — możesz je zostawić w całości lub wcześniej posiekać. Całość dokładnie wymieszaj.
- Gotuj sos pod przykryciem na małym ogniu przez minimum 45 minut.
- Ser pokrój w kostkę.
Ciasto:
- Drożdże rozpuść w kilku łyżkach ciepłej wody.
- Do dużej miski wsyp semolinę. Dodaj oliwę oraz rozpuszczone drożdże i zacznij zagniatać ciasto. Stopniowo dolewaj wodę — uważnie, żeby nie przesadzić. Na końcu dodaj sól. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, ale nie klejące.
- Podziel ciasto na 4 części. Każdą z nich wyrabiaj jeszcze chwilę, a następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury z funkcją termoobiegu. U mnie było to 220 stopni.
- Po wyrośnięciu rozwałkuj każdy placek możliwie najcieniej. Przez rozwałkowane ciasto powinieneś widzieć, co znajduje się pod nim. Jeśli pojawią się dziurki, nie musisz ich łatać. W tym momencie możesz przenieść ciasto na papier do pieczenia.
- Skrop ciasto oliwą z oliwek i dokładnie ją rozsmaruj. Następnie rozprowadź sos i ułóż kostki sera.
- Złóż przeciwległe boki ciasta do środka, jakbyś formowała kopertę. Posmaruj złożone brzegi sosem. Powtórz to samo z dolnym i górnym brzegiem.
- Gotową scaccię przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15–20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
- Smacznego! Scaccia sprawdzi się jako przystawka, danie główne albo przekąska w formie finger food. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.






Wskazówki
Nie przejmuj się, jeśli podczas rozwałkowywania ciasta zrobi się dziura. To wręcz pożądane — część farszu wypłynie podczas pieczenia i skarmelizuje się na brzegach, co doda scacci charakterystycznego smaku.
Jeśli obawiasz się przenoszenia nadzianej rolady, przenieś rozwałkowane ciasto na papier do pieczenia. Na papierze do pieczenia wyłóż sos i zawiń ciasto. Dzięki temu bez problemu przeniesiesz gotową scaccię na blachę.

Podziel się swoją kulinarną podróżą! Wrzuć zdjęcie na Instagrama i oznacz nas – udostępnimy Twoje danie. Zapraszamy na naszego Facebooka i Instagrama, by być z nami na bieżąco.
One Comment
Pingback: