Przepisy

Scaccia Ragusana – włoska rolada chlebowa

Słodko-kwaśny sos pomidorowy, ciągnący ser i cieniutkie warstwy ciasta — scaccia ragusana zachwyca zarówno smakiem, jak i formą. Ten prosty przepis pozwoli Ci poczuć aromaty Sycylii bez wychodzenia z domu. Idealnie sprawdzi się jako przystawka, danie główne lub imprezowa przekąska.

Nazwa scaccia wywodzi się od włoskiego słowa schiacciata, które oznacza „gnieść” lub „rozpłaszczać”. Nic w tym dziwnego — scaccia to rodzaj rolady z wyjątkowo cienko rozwałkowanego ciasta. W zależności od regionu Sycylii nazwa tego dania się zmienia. W okolicach Ragusy mówi się scaccia, w Syrakuzach spotkamy się z określeniem impanata (pochodzącym od hiszpańskiego empanada), w Katanii usłyszymy scacciata, a w rejonie Agrigento — mbigliulata.

Na początku była bieda. Historia scaccii.

Scaccia narodziła się z biedy. Chłopi, szukając pomysłu adekwatnego do swoich możliwości, zaczęli zawijać resztki z obiadu w cienkie, podpłomykowe ciasto. Tak powstała scaccia — danie, które do dziś zachwyca różnorodnością nadzień. Przez lata była to skromna potrawa, przekazywana z pokolenia na pokolenie w chłopskich domach.

Sytuacja zmieniła się w 1763 roku, gdy książę Paternò, miejscowości we wschodniej Sycylii, zażyczył sobie scaccii na bożonarodzeniowym stole. Od tamtej pory to proste danie zaczęto kojarzyć przede wszystkim z okresem świąt — Bożego Narodzenia i Wielkanocy.

Scaccia – co to?

Scaccia to nic innego jak rolada z cienkiego ciasta. Swoją strukturą przypomina podpłomyk, makaron lub bardzo cienką focaccię. Ze względu na formę i sposób podania, scaccia często kojarzy się z lasagną, pizzą lub calzone. Podobnie jak w przypadku tych klasycznych dań, również tutaj możliwości nadzienia są niemal nieograniczone — w tradycyjnych farszach pojawia się szpinak, kalafior, ser czy salsiccia.

W przepisie stawiam na klasyczną kombinację sosu pomidorowego i sera. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by puścić wodze fantazji i stworzyć własną wersję scaccii.

Scaccia Ragusana - włoska rolada chlebowa

Przepis

Scaccia Ragusana

Czas przygotowania: 120 minut
Liczba porcji: 12

Składniki

Ciasto:

500g semoliny durum (drobnej) lub mąki typu 00

3 łyżki oliwy z oliwek

6g drożdży

10g soli

250g wody

Farsz:

1.4 l passaty pomidorowej

1 cebula

2 ząbki czosnku

Liście bazylii

200g sera świeżego (np. mozzarella)

200g sera dojrzewającego (np. Grana Padano)

Oliwa z oliwek, sól, pieprz

Przygotowanie

Sos:

  1. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek zmiażdż bokiem noża.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć czosnek i cebulę. Smaż na małym ogniu, aż cebula się zeszkli i zmięknie.
  3. Dodaj passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Dorzuć liście bazylii — możesz je zostawić w całości lub wcześniej posiekać. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Gotuj sos pod przykryciem na małym ogniu przez minimum 45 minut.
  5. Ser pokrój w kostkę.

Ciasto:

  1. Drożdże rozpuść w kilku łyżkach ciepłej wody.
  2. Do dużej miski wsyp semolinę. Dodaj oliwę oraz rozpuszczone drożdże i zacznij zagniatać ciasto. Stopniowo dolewaj wodę — uważnie, żeby nie przesadzić. Na końcu dodaj sól. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, ale nie klejące.
  3. Podziel ciasto na 4 części. Każdą z nich wyrabiaj jeszcze chwilę, a następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.
  4. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury z funkcją termoobiegu. U mnie było to 220 stopni.
  5. Po wyrośnięciu rozwałkuj każdy placek możliwie najcieniej. Przez rozwałkowane ciasto powinieneś widzieć, co znajduje się pod nim. Jeśli pojawią się dziurki, nie musisz ich łatać. W tym momencie możesz przenieść ciasto na papier do pieczenia.
  6. Skrop ciasto oliwą z oliwek i dokładnie ją rozsmaruj. Następnie rozprowadź sos i ułóż kostki sera.
  7. Złóż przeciwległe boki ciasta do środka, jakbyś formowała kopertę. Posmaruj złożone brzegi sosem. Powtórz to samo z dolnym i górnym brzegiem.
  8. Gotową scaccię przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15–20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
  9. Smacznego! Scaccia sprawdzi się jako przystawka, danie główne albo przekąska w formie finger food. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wskazówki

Nie przejmuj się, jeśli podczas rozwałkowywania ciasta zrobi się dziura. To wręcz pożądane — część farszu wypłynie podczas pieczenia i skarmelizuje się na brzegach, co doda scacci charakterystycznego smaku.

Jeśli obawiasz się przenoszenia nadzianej rolady, przenieś rozwałkowane ciasto na papier do pieczenia. Na papierze do pieczenia wyłóż sos i zawiń ciasto. Dzięki temu bez problemu przeniesiesz gotową scaccię na blachę.

Scaccia Ragusana - włoska rolada chlebowa

Podziel się swoją kulinarną podróżą! Wrzuć zdjęcie na Instagrama i oznacz nas – udostępnimy Twoje danie. Zapraszamy na naszego Facebooka i Instagrama, by być z nami na bieżąco.

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *