Przepisy

Mohnnudeln – austriackie kluski z makiem

Mohnnudeln, czyli kluski makowe, to tradycyjna austriacka potrawa, która zachwyca prostotą i smakiem. Ziemniaczane kluski obtoczone w słodkiej makowej posypce to idealna propozycja na kolację, podwieczorek lub słodki obiad.

Mohnnudeln, czyli kluski makowe, to tradycyjna austriacka potrawa, która zachwyca prostotą i smakiem. Ziemniaczane kluski obtoczone w słodkiej makowej posypce to idealna propozycja na kolację, podwieczorek lub słodki obiad.

Historia maku

Mak to roślina o wyjątkowym znaczeniu, której kult sięga starożytności. Pierwsze wzmianki o jej wykorzystaniu pojawiły się wśród Sumerów około 2000 lat p.n.e. Sumerowie zaobserwowali, że mak może uśmierzać ból. Jednak jego zastosowanie nie ograniczało się tylko do celów leczniczych – w tamtych czasach był postrzegany jako roślina „radości i wesela”.

W starożytnej Grecji i Egipcie mak wykorzystywano jako środek uspokajający w leczeniu urazów, a także przy problemach ze snem i emocjami. W Grecji roślina ta była silnie kojarzona z Bogiem Snów, a jej właściwości były wykorzystywane w radzeniu sobie z płaczem dzieci.

W Europie mak był znany od dawna. Starożytni Słowianie jedli kutię (ziarna orkiszu z makiem i miodem) jako wyraz zgody. W polskiej książce kucharskiej z XVII w. przepis na kaszę wymagał mleka makowego, czyli maku roztartego z wodą i cukrem. Znano go również w kontekście medycznym, co potwierdza powiedzenie „Cisza jak makiem zasiał”.

Mak – roślina o dwóch obliczach

Mak to roślina kontrowersyjna. Choć w naszej kulturze kojarzy się głównie z niewinnymi wypiekami, w wielu miejscach uznaje się ją za narkotyk. Nie należy zapominać, że z maku lekarskiego wytwarza się takie substancje jak heroina, morfina i opium.

Mak jest symbolem Polski, jednak nie ma powodu do obaw – w naszym kraju najczęściej spotykamy mak polny, którego nasiona nie zawierają substancji psychoaktywnych.

W Polsce hoduje się również mak lekarski, głównie ze względu na zastosowania przemysłowe, lecznicze i spożywcze. To właśnie z jego niedojrzałych makówek pozyskuje się opium. Należy wydobyć z nich sok mleczny i wysuszyć. Powstała substancja była niegdyś lekiem. Podawano ją między innymi w postaci nalewki, którą w XIX wieku zalecano na wiele dolegliwości, w tym na płacz dzieci.

W Chinach zakazuje się sprzedaży ziaren maku, a polski makowiec jest postrzegany jako ciasto z narkotykiem. Podobne przepisy obowiązują w Tajwanie i Singapurze. Obecnie aż 90% opium na świecie produkuje się w Afganistanie.

Mohnnudeln  – co to? Jak jeść?

Mohnnudeln to tradycyjne danie, które dosłownie oznacza „kluski makowe”. Są to ziemniaczane kluski polane polewą z maku, masła i cukru pudru. Często serwowane z konfiturą śliwkową lub dżemem wiśniowym, co dodaje im kwaśnego smaku.

Mohnnudeln pochodzą z austriackiego regionu Waldviertel, który jest znany z długiej tradycji kultywacji maku. Mohnnudeln to idealna pozycja na kolację, podwieczorek lub słodki obiad.

Składniki na mohnnudeln.

Przepis

Mohnnudeln

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 4

Składniki

Kluski:

500g ziemniaków (mączyste)

100g mąki

40g masła

50g kaszy manny

100g mąki ziemniaczanej (lub 150g, jeśli ziemniaki są niemączyste)

1 jajko

1 żółtko

Sól

Posypka:

150g suchego maku

80g masła

4 łyżki cukru pudru

Powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy – opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Przygotuj ziemniaki. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź i wystudź. Możesz także użyć ziemniaków z poprzedniego dnia.
  2. Przygotuj ciasto. Ziemniaki ugnieć na puree. Dodaj sól, jajko, żółtko, masło, mąkę, kaszę manną i mąkę ziemniaczaną. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.
  3. Formowanie klusek. Na blacie rozwałkuj ciasto na grubość około 3 cm. Wykrój kluski o wielkości małego palca. Kulaj kluski, aż będą zaokrąglone.
  4. Gotowanie. W dużym garnku zagotuj wodę i osól. Wrzucaj kluski do wrzącej wody i zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut, aż kluski wypłyną. Wyjmij je łyżką cedzakową i odstaw.
  5. Przygotuj posypkę. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj mak i cukier puder. Wymieszaj z odcedzonymi kluskami, aż będą równomiernie pokryte makową mieszanką.
  6. Smacznego! Podawaj na ciepło, oprószone dodatkową porcją cukru pudru.
Mohnnudeln, czyli kluski makowe, to tradycyjna austriacka potrawa, która zachwyca prostotą i smakiem. Ziemniaczane kluski obtoczone w słodkiej makowej posypce to idealna propozycja na kolację, podwieczorek lub słodki obiad.

Wskazówki

Ilość mąki może się różnić w zależności od rodzaju ziemniaków, dlatego warto zwrócić uwagę na konsystencję ciasta. Jeśli wydaje się zbyt mokre, nie bój się dodać więcej mąki, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste.

Mohnnudeln-drugi obrazek

Podziel się swoją kulinarną podróżą! Wrzuć zdjęcie na Instagrama i oznacz nas – udostępnimy Twoje danie. Zapraszamy na naszego Facebooka i Instagrama, by być z nami na bieżąco.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *