Főtt marha meggymártással – węgierska wołowina z sosem wiśniowym
Wyobraź sobie aromat delikatnej wołowiny, który miesza się ze słodyczą dojrzałych wiśni i ciepłem cynamonu… Ten przepis zaskakuje od pierwszego kęsa – wytrawne, a jednocześnie owocowe, klasyczne, a jednak egzotyczne. Főtt marha meggymártással, czyli wołowina z sosem wiśniowym, to kulinarna podróż w nieznane Węgry.
To jedno z najbardziej zaskakujących dań, jakie można spotkać w Europie. Owszem, znamy kaczkę w sosie wiśniowym czy królika z nutą słodyczy – ale to danie wywraca te skojarzenia do góry nogami. Kiedy zobaczyłam je pierwszy raz, dosłownie przetarłam oczy ze zdumienia.
Főtt marha meggymártással oznacza dosłownie gotowaną wołowinę z sosem wiśniowym. Brzmi niewinnie, ale sposób podania zaskakuje – mięso jest przygotowane wytrawnie, a sos… przypomina zupę owocową.
To idealna propozycja, jeśli chcesz zaskoczyć bliskich czymś lokalnym, a jednocześnie egzotycznym. Podaj wołowinę z gotowanymi ziemniakami i polej sosem. Dressing aż do momentu podania nie ma kontaktu z mięsem, dzięki czemu możesz potraktować go również jako kompot. W tej wersji budzi zdecydowanie mniej kontrowersji, a świetnie sobie radzi jako napój.

Przepis
Gotowana wołowina z sosem wiśniowym
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 4
Składniki
4 plastry wołowiny
Zioła do smaku
Woda, do gotowania
Na sos wiśniowy:
200 ml wody
5 goździków
2 laski cynamonu
300g wiśni (świeżych lub mrożonych)
4 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki soli
Na ciasto:
1 łyżka mąki
200ml kwaśnej śmietany
200 ml wody
Przygotowanie
- Gotowanie mięsa. Umyj mięso. Pokrój je w plastry o grubości ok. 1 cm. Włóż do garnka, dopraw do smaku i zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż wołowina będzie miękka. Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie sosu. W drugim garnku zagotuj wodę z goździkami i cynamonem. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, po czym odcedź przyprawy. Dodaj wiśnie, cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Doprowadź całość do wrzenia.
- Hartowanie śmietany. W miseczce wymieszaj mąkę ze śmietaną, aż powstanie gładka masa. Wlej pół szklanki gorącego soku z wiśni, cały czas mieszając, by uniknąć grudek.
- Łączenie sosu. Przelej mączną mieszankę do garnka z gorącym sokiem wiśniowym. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, ciągle mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
- Serwowanie. Na talerzu ułóż plastry wołowiny i polej je chochlą wiśniowego sosu.
- Smacznego! Podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Wskazówka
Sos wiśniowy aż do momentu podania nie ma kontaktu z mięsem, dzięki czemu możesz potraktować go również jako kompot.

Podziel się swoją kulinarną podróżą! Wrzuć zdjęcie na Instagrama i oznacz nas – udostępnimy Twoje danie. Zapraszamy na naszego Facebooka i Instagrama, by być z nami na bieżąco.



