Flan mexicano – meksykański pudding z karmelem
Kremowa masa i lekko gorzki sos karmelowy – flan to deser uwielbiany na całym świecie. Meksykańska wersja zachwyca prostotą i głębią smaku. Oto łatwy przepis, który przeniesie Cię do serca Meksyku i oczaruje Twoje podniebienie!

Francuski „crème caramel”, angielski „caramel custard”, wietnamski „caramen” czy peruwiańska „crema volteada” – o jakim deserze mowa? O flanie, budyniowym przysmaku z mleka, jajek i cukru. Występuje w wielu wariantach, ale to flan mexicano nas zachwyca.
Flan – smak, który przeżył Rzym
Tak jak każda dobra historia, ta o flanie zaczyna się w Starożytnym Rzymie. Fladon, bo tak wtedy nazywano ten deser, powstał z nadwyżki jajek – wykorzystywano je do przygotowania budyniów jajecznych, spożywanych zarówno na słodko, jak i na słono. Popularne były wersje z rybami, mięsem, pieprzem czy miodem. Gdy Rzymianie podbijali Europę, flan podążał za nimi.
W przeciwieństwie do Cesarstwa Rzymskiego flan przetrwał. W średniowiecznej Hiszpanii, prawdopodobnie za panowania kalifatu andaluzyjskiego, dodano do niego karmel. Po upadku kalifatu białka jaj powszechnie wykorzystywano do lakierowania fresków i ołtarzy w kościołach, a pozostałe żółtka trafiały do zakonnic, tworzyły z nich współcześniejszą wersję flanu.
Deser, który połączył Latynosów i podbił Meksyk
Hiszpańscy kolonizatorzy podbili Amerykę Środkową i Południową, a wraz z nimi przybył flan. To właśnie w Ameryce Łacińskiej deser ten osiągnął pełnię swojego potencjału – w prolatynoskim ruchu La Raza uznano go za międzynarodowy symbol Latynosów.
Flan jest popularny we wszystkich krajach latynoskich, ale to w Meksyku króluje – można go znaleźć dosłownie wszędzie: w restauracjach, sklepach spożywczych, a przede wszystkim w lodówkach Meksykanów. Gdy flan trafił do Meksyku, piekarniki nie były jeszcze powszechne, dlatego przygotowywano go na kuchence, w kąpieli wodnej. Meksykańskim wkładem w ten deser jest jego charakterystyczny, waniliowy aromat.
Flan – co to? Gdzie jeść?
Flan znajdziemy w Meksyku wszędzie – od małych stoisk z jedzeniem, po restauracje i bufety hotelowe. Nic dziwnego – flan to jeden z ulubionych deserów Meksykanów.
Obecnie flan jest popularny w wielu krajach, które zetknęły się z kolonializmem europejskim. W przeciwieństwie do peruwiańskiego crema volteada, meksykański flan podaje się z karmelem, a nie z dulce de leche. Flan jest także częstym składnikiem halo-halo – warto rozważyć, aby resztki flanu wykorzystać do filipińskiego deseru. Link tutaj.
Meksykański flan to połączenie jajek (z przewagą żółtek), mleka skondensowanego słodzonego i niesłodzonego, aromatu waniliowego oraz obowiązkowego karmelu. Często spotyka się również dodatek serka kremowego (queso crema) lub soku pomarańczowego.

Przepis
Flan Mexicano
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie 4 godziny
Liczba porcji: 12
Składniki
1 szklanka cukru
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (400g)
2 tubki mleka skondensowanego słodzonego (300g)
2 duże jajka
1 żółtko
Pół łyżeczki aromatu waniliowego
Szczypta soli
Opcjonalnie:
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
Przygotowanie
- Rozgrzanie piekarnika. Ustaw temperaturę na 170°C. Kokilki lub formę do pieczenia (bez wyjmowanego dna!) odstaw na bok.
- Karmel. Cukier wsyp do rondelka z grubym dnem i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż się rozpuści. Gdy nabierze bursztynowego koloru (ok. 10 minut), natychmiast przelej go na dno kokilek lub blaszki. Odstaw do ostygnięcia – karmel zastygnie i zrobi się twardy.
- Masa flanowa. W misce wymieszaj mleko skondensowane, śmietankę, jajka, żółtko, ekstrakt waniliowy i sól. Jeśli używasz soku i skórki pomarańczowej, dodaj je teraz. Całość wymieszaj mikserem na gładką masę, po czym przelej do foremek na zastygnięty karmel.
- Kąpiel wodna. Kokilki ustaw w większej blaszce i wlej do niej gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości foremek.
- Pieczenie. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30–50 minut, aż masa się zetnie. Nie piecz zbyt długo – flan nadal będzie się ścinał po wyjęciu z piekarnika.
- Schładzanie. Foremki wyjmij z piekarnika, ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
- Wyjmowanie flanu. Delikatnie oddziel nożem brzegi flanu od ścianek formy, a następnie szybkim ruchem odwróć foremkę na talerz, aby karmel spłynął po deserze.
- Smacznego! Flan najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Podawaj jako deser.

Wskazówki
– Pamiętaj, aby piec flan w kokilkach lub w blaszce bez wyjmowanego dna. Jeśli zdecydujesz się na tortownicę lub inną formę z wyjmowanym dnem, flan wycieknie! Forma musi być na tyle mała, aby zmieściła się w większej blaszce do kąpieli wodnej.
– Przygotowując karmel, cały czas mieszaj – nie odchodź od garnka, by karmel się nie spalił. Pamiętaj także, by zdrapywać zastygnięty cukier ze ścianek garnka.

Podziel się swoją kulinarną podróżą! Wrzuć zdjęcie na Instagrama i oznacz nas – udostępnimy Twoje danie. Zapraszamy na naszego Facebooka i Instagrama, by być z nami na bieżąco.
2 komentarze
Pingback:
Pingback: