Poradniki

Co zjeść i wypić w Peru? 14 dań, których musisz spróbować w Peru

Kuchnia Peru zachwyca. Jest różnorodna i wyrazista, a jednocześnie na tyle przystępna, że wpasowuje się na nasze podniebienia. Kulinaria Peru kuszą orzeźwiającym ceviche, orientalnym lomo saltado, czy dekadenckim flanem peruano. W kuchni peruwiańskiej każdy znajdzie coś dla siebie.

Peru jest powszechnie uznawane za najlepszą kuchnię Ameryki Południowej. Znajdziesz tu zarówno street food, jak i fine dining. Kultura kulinarna Peru zaskakuje bogactwem smaków i połączeniem tradycji – choć wiele składników jest natywnych dla regionu, Peru nie unika wpływów orientalnych i kolonialnych.

Przedkolonialne ziemniaki, czyli historia kuchni peruwiańskiej

Kuchnia peruwiańska opowiada historię swojego kraju. Rodzime składniki, takie jak kukurydza, komosa ryżowa (quinoa) i ziemniaki, do dziś stanowią podstawę wielu posiłków. Wraz z kolonialnymi statkami przybyły cebula, czosnek i cytrusy. W XIX wieku, w skutku napływu robotników z Chin i Afryki, do Peru dotarły zupełnie nowe smaki, takie jak sos sojowy, czy orzeszki ziemne.

Obecnie kuchnia peruwiańska czerpie z różnych kultur, z którymi miała styczność, adaptując je do lokalnych realiów. W wyniku tej integracji powstają prawdziwe dania fusion, czego przykładem jest lomo saltado, na które przepis znajdziesz tutaj.

Streetfood czy fine dining?

Współczesna kuchnia peruwiańska kojarzy się z ekskluzywnymi restauracjami. Fine dining to jedna z największych atrakcji Limy. Nic dziwnego – na liście 50 najlepszych restauracji na świecie znajdziemy aż 4 lokale z Limy. Na czołowej pozycji plasuje się Central, zlokalizowana w dzielnicy Barranco. Menu degustacyjne w Central kosztuje około 1770 PLN na osobę, a za parowanie wina wydamy dodatkowo 745 PLN.

Niech cena jednak nie odstrasza. Będąc w Limie, warto skorzystać z fine diningu, a wybór lokali jest naprawdę szeroki. My zdecydowałyśmy się na restaurację Astrid y Gastón. Za kolację typu fine dining, obejmującą danie główne, deser i napój dla dwóch osób, zapłaciłyśmy około 400 PLN.

Wszystkie restauracje wypisane w poniższym tekście są naszymi rekomendacjami. Nie współpracujemy z żadnym z tych lokali.

14 potraw, które musisz zjeść w Peru:

Przystawki:

1. Ceviche

Ceviche to nieoficjalne danie narodowe Peru. Choć potrawa jest popularna w wielu krajach Ameryki Środkowej, to prawdopodobnie pochodzi z Peru, o czym Peruwiańczycy mówią z dumą.W Peru ceviche podaje się jako kawałki surowej ryby lub owoców morza, zalane sokiem z limonki z dodatkiem cebuli i papryczki chilli. Danie z pewnością orzeźwi Cię w gorący dzień.
Ceviche (przykryte cebulą) podane z chicharrón w Barra Maretazo (Lima).

Ceviche to nieoficjalne danie narodowe Peru. Choć potrawa jest popularna w wielu krajach Ameryki Środkowej, to prawdopodobnie pochodzi z Peru, o czym Peruwiańczycy mówią z dumą.
W Peru ceviche oznacza surową rybę lub owoce morza w towarzystwie soku z limonki, cebuli i papryczki chilli. Danie z pewnością orzeźwi Cię w gorący dzień.

2. Leche de tigre

Leche de tigre to popularna przystawka w Peru. Choć nazwa może sugerować powiązanie z tygrysem, to nic bardziej mylnego. Leche de tigre to po prostu marynata z ceviche – sok z limonki, czosnek, cebula, chilli i odrobina rybnego posmaku. Uwaga! Danie jest bardzo kwaśne.
Leche de tigre podane w kieliszku, obok ceviche i kukurydza. Barra Maretazo (Lima).

Leche de tigre to popularna przystawka w Peru. Choć nazwa może sugerować powiązanie z tygrysem, to nic bardziej mylnego. Leche de tigre to po prostu marynata z ceviche – sok z limonki, czosnek, cebula, chilli i odrobina rybnego posmaku.
Uwaga! Danie jest bardzo kwaśne.

3. Causa limeña

Causa limeña to popularna przystawka w całym Peru. Składa się z warstw puree ziemniaczanego, przełożonych innymi składnikami: zazwyczaj białym mięsem, komosą ryżową lub warzywami.
Causa limeña.

Causa limeña to popularna przystawka w całym Peru. Składa się z warstw puree ziemniaczanego, przełożonych innymi składnikami: zazwyczaj białym mięsem, komosą ryżową lub warzywami.


Dania główne:

4. Lomo Saltado

Lomo saltado to jedno z najpopularniejszych dań w Peru. Ten przysmak znajdziesz w każdej restauracji serwującej kuchnię peruwiańską, ale i… chińską! Potrawa opowiada historię chińskich emigrantów, którzy musieli zaadaptować się do latynoskich warunków. Składa się z pasków wołowiny smażonych na woku z sosem sojowym, cebulą i pomidorami. Lomo saltado powinno być podane z ryżem i frytkami (koniecznie razem).
Lomo saltado.

Lomo saltado to jedno z najpopularniejszych dań w Peru. Ten przysmak znajdziesz w każdej restauracji serwującej kuchnię peruwiańską, ale i… chińską! Potrawa opowiada historię chińskich emigrantów, którzy musieli zaadaptować się do latynoskich warunków. Składa się z pasków wołowiny smażonych na woku z sosem sojowym, cebulą i pomidorami. Lomo saltado powinno być podane z ryżem i frytkami (koniecznie razem).

Brzmi ciekawie? Wypróbuj nasz przepis na lomo saltado.

5. Arroz chaufa

Arroz chaufa to ryż w stylu azjatyckim, podawany z mięsem lub w wersji wegetariańskiej. Jest to danie charakterystyczne dla kuchni chifa – chińsko-peruwiańskiej tradycji kulinarnej.
Arroz chaufa i zupa w restauracji typu chifa.

Arroz chaufa to ryż w stylu azjatyckim, podawany z mięsem lub w wersji wegetariańskiej. Jest to danie charakterystyczne dla chifa – chińsko-peruwiańskiej tradycji kulinarnej.

6. Chicharrón

Chicharrón to smażone na głębokim tłuszczu mięso, szczególnie wieprzowe, często stanowiące składnik kanapek (sanguche de chicharrón) lub samodzielną pozycję w menu. Polecamy spróbować chicharrón de mariscos, czyli smażonych owoców morza, w Limie dostępnych także jako jalea.
Jalea w Tradición Chalaca Rovira (Lima).

Chicharrón to smażone na głębokim tłuszczu mięso, szczególnie wieprzowe, często stanowiące składnik kanapek (sanguche de chicharrón) lub samodzielną pozycję w menu. Polecamy spróbować chicharrón de mariscos, czyli smażonych owoców morza, w Limie dostępnych także jako jalea.

7. Cuy

Cuy, czyli świnka morska lub kawia domowa, to w Peru prawdziwy rarytas. Peruwiańczycy jedzą świnki morskie na specjalne okazje, takie jak urodziny czy imprezy rodzinne. Zazwyczaj piecze się je lub smaży nabite na patyk. Choć nie jest to danie, które by nas zachwyciło, zdecydowanie warto je spróbować.
Cuy w Astrid y Gastón (Lima).

Cuy, czyli świnka morska lub kawia domowa, to w Peru prawdziwy cymes. Peruwiańczycy jedzą świnki morskie na specjalne okazje, takie jak urodziny czy imprezy rodzinne. Zazwyczaj piecze się je lub smaży nabite na patyk. Choć nie jest to danie, które by nas zachwyciło, zdecydowanie warto je spróbować.
Jeśli chcesz spróbować świnki morskiej, ale odstrasza Cię sposób jej podania, polecam subtelniejszą wersję w Astrid y Gastón w Limie.

8. Mięso z alpaki

Alpaki i lamy są wszechobecne w Peru, więc naturalnie wykorzystuje się ich mięso. W naszym odczuciu mięso z alpaki bywało magnesem na turystów, ale nie zmienia to faktu, że smakuje naprawdę świetnie. Jest delikatne i lekko słodkawe.
Burger z alpaki w Chakruna Native Burgers (Cusco).

Alpaki i lamy są wszechobecne w Peru, więc naturalnie wykorzystuje się ich mięso. W naszym odczuciu mięso z alpaki bywało magnesem na turystów, ale nie zmienia to faktu, że smakuje naprawdę świetnie. Jest delikatne i lekko słodkawe.

Najsmaczniejszą wersję alpaki jadłyśmy w Chakruna Native Burgers w Cusco. Serdecznie polecamy to miejsce.

9. Pstrąg z jeziora Titicaca

W okolicach jeziora Titicaca, regionie Puno lub przy granicy z Boliwią, warto spróbować lokalnego pstrąga. Dawniej pstrąg stanowił podstawę diety dla mieszkańców jeziora oraz główne zajęcie zawodowe.
Pstrąg podany z quinoą na Jeziorze Titicaca.

W okolicach jeziora Titicaca, regionie Puno i przy granicy z Boliwią warto spróbować lokalnego pstrąga. Dawniej ryba ta była podstawą diety mieszkańców jeziora i źródłem ich utrzymania.

10. Ají de Gallina & Papa a la Huancaína

Papa a la Huancaína.

Te dwa dania, choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się zupełnie różne, łączy jedno – sos oparty na ají amarillo, czyli paście z żółtej papryczki. Ají de Gallina to gulasz z kurczaka w słodko-ostrym sosie, a Papa a la Huancaína to zimne ziemniaki w sosie.


Przekąski i dodatki:

11. Sanguche

Sanguche (z angielskiego sandwich) to forma kanapki. Kanapki to częsta przekąska w całym Peru.
Kanapka w Café Ayllu (Cusco).

Sanguche (z angielskiego sandwich) to forma kanapki. Kanapki to częsta przekąska w całym Peru. Znajdziesz je w kawiarniach, piekarniach i restauracjach.

12. Kukurydza i popcorn

Stragany w Peru uginają się od popcornu i kukurydzy na wagę. Nic dziwnego – to właśnie z Peru pochodzi ten przysmak. Kukurydzę je się tutaj na wiele sposobów, m.in. podprażoną jako przekąskę lub jako składnik słodkiego napoju, chicha morada.
Kukurydza z serem w La 73 (Lima). Najlepsza kukurydza w życiu Estery.

Stragany w Peru uginają się od popcornu i kukurydzy. Nic dziwnego – to właśnie z Peru pochodzi ten przysmak. Kukurydzę spożywa się tutaj na wiele sposobów, m.in. podprażoną jako przekąskę lub jako składnik słodkiego napoju, chicha morada.

13. Quinoa – komosa ryżowa

Komosa ryżowa (quinoa) to nieodłączny składnik rdzennej kuchni peruwiańskiej. Przypomina nam kaszę i często bywa podawana w podobny sposób. Warto jednak spróbować innych dań opartych na komosie, takich jak np. owsianka z quinoą!
Quinoa z jabłkiem w postaci owsianki.

Komosa ryżowa (quinoa) to nieodłączny składnik rdzennej kuchni peruwiańskiej. Przypomina nam kaszę i często bywa podawana w podobny sposób. Warto jednak spróbować innych dań opartych na komosie, takich jak np. owsianka z quinoą!


Desery:

14. Crema volteada – flan

Crema volteada to deser, który kojarzy się z flanem. Z tego powodu bywa nazywany flan peruano. Zamiast polewy karmelowej używa się jednak dulce de leche, przez co jest znacznie słodszy niż flan, który powszechnie jemy np. w Meksyku.
Crema volteada.

Crema volteada to deser, który kojarzy się z flanem. Z tego powodu bywa nazywany flan peruano. Zamiast polewy karmelowej używa się jednak dulce de leche, przez co jest znacznie słodszy niż flan, który spotkamy np. w Meksyku.


5 napojów, które musisz wypić w Peru:

1. Pisco sour

Pisco to najpopularniejszy alkohol w Peru. Pisco sour to rodzima wersja drinka whisky sour, jednak z wyraźnym twistem peruwiańskim. Pisco sour znajdziesz w każdym barze i restauracji w Peru.
Pisco sour w Barra Maretazo (Lima).

Pisco to najpopularniejszy alkohol w Peru. Jest to rodzaj brandy. Pisco sour to rodzima wersja drinka whisky sour, jednak z wyraźnym twistem peruwiańskim. Pisco sour znajdziesz w każdym barze i restauracji w Peru.

2. Chicha morada

Chicha morada to napój łudząco podobny do naszego kompotu, przygotowany z gotowanych owoców i soku. Swój nietypowy kolor zawdzięcza fioletowej odmianie kukurydzy.
Chicha morada.

Chicha morada to napój łudząco podobny do naszego kompotu, przygotowany z gotowanych owoców i soku. Swój nietypowy kolor zawdzięcza fioletowej odmianie kukurydzy.

3. Coca mate

Liście koki są szeroko dostępne w Peru. Służą jako lekarstwo na chorobę wysokościową, dlatego turystom w Cuzco podaje się coca mate, czyli napar z liści koki. Herbata ma ziołowy posmak. Koki możemy spróbować także w innych postaciach, np. w cukierkach. Koka to roślina, z której wytwarza się narkotyki. Spożywanie jednak liści koki jest całkowicie bezpieczne i nie wywołuje stanów narkotycznych. Potrzeba ok. 150 kilogramów liści koki, aby uzyskać pół kilograma kokainy.
Liście koki przed zaparzeniem.

Liście koki są szeroko dostępne w Peru. Służą jako lekarstwo na chorobę wysokościową, dlatego turystom w Cuzco podaje się coca mate, czyli napar z liści koki. Herbata ma ziołowy smak. Koki możemy spróbować także w innych postaciach, np. w cukierkach.
Koka to roślina, z której wytwarza się narkotyki. Spożywanie jednak liści koki jest całkowicie bezpieczne i nie wywołuje stanów narkotycznych. Potrzeba ok. 150 kilogramów liści koki, aby uzyskać pół kilograma kokainy.

4. Inca Kola

Inka Kola to najbardziej kultowa marka napoju w Peru, której charakterystyczny żółty kolor od razu przyciąga wzrok. W smaku przypomina Oranżadę Helenę. Można ją znaleźć w każdym markecie i jest częstą pamiątką z wakacji.
Inca Kola.

Inca Kola to najbardziej kultowa marka napoju w Peru, której charakterystyczny żółty kolor od razu przyciąga wzrok. W smaku przypomina typową oranżadę. Można ją znaleźć w każdym markecie i jest częstą pamiątką z wakacji.

5. Świeże soki i koktajle

a każdym targowisku w Peru znajdziesz stragany sprzedające świeżo przygotowywane soki. Nasze doświadczenie mówi, że porcje są naprawdę duże – po wypiciu takiego napoju nie miałyśmy ochoty na posiłek przez jakiś czas. Zdecydowanie polecamy spróbować soku z lúcumą, owocem o mączystej konsystencji, który nadaje napojowi kremowości.
Sok i głowa Oli dla skali. Mercado San Blas (Cusco).

Na każdym targowisku w Peru znajdziesz świeżo przygotowywane soki. Nasze doświadczenie mówi, że porcje są naprawdę duże – po wypiciu takiego napoju byłyśmy najedzone. Zdecydowanie polecamy spróbować soku z lúcumą, owocem o mączystej konsystencji, który nadaje napojowi kremowości.


Zapraszamy na naszego Facebooka i Instagrama, aby być z nami na bieżąco.

Które z tych dań chcesz spróbować jako pierwsze? Koniecznie daj znać w komentarzu.

Podziel się smakiem

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *