Co zjeść w Maroku? 12 dań, których musisz spróbować w Maroku
Maroko to kulinarny raj. Na każdym kroku unoszą się aromaty świeżo mielonych przypraw, duszonych gulaszów i pieczonego chleba. Kuszą tadżiny, kuskus i bessara. Kuchnia marokańska to miejsce, gdzie orient spotyka Afrykę, tworząc przepyszną mozaikę smaków. W tym wpisie poznasz 12 potraw, które musisz zjeść w Maroku.

Na szlaku karawan – kuchnia marokańska
Marokańskie zamiłowanie do przypraw wyraża się w ras el hanout – mieszance, która pojawia się w każdym sklepie, choć każda wersja jest inna. Ras el hanout, dosłownie „głowa sklepu”, stanowi magnum opus każdego stoiska z przyprawami, a tajna receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przyprawy są obowiązkowym składnikiem każdego dania, a ich historię przybliżam w przepisie na tadżin z suszonymi śliwkami.
Ziół używa się nieco skromniej – głównie pietruszki i kolendry, dodawanych do sosu podczas gotowania. W przeciwieństwie do wielu kuchni arabskich, zamiast ryżu króluje tu kuskus, stanowiący podstawę pożywienia. Kuskus jest tak osadzony w kulturze, że bywa używany jako synonim słowa „posiłek”.
Zasady kuchni Maroka
Jak długo gotować tadżin? Ile przypraw dodać? Gdy zapytasz Marokańczyka, usłyszysz: „ainek misanek” – Twoje oczy są Twoją miarą. To powiedzenie oddaje podejście Marokańczyków do gotowania.
Podczas lekcji gotowania w Marrakeszu, instruktorka poprosiła jednego z uczestników o dodanie pół łyżeczki ras el hanout. Kiedy precyzyjnie odmierzona ilość została wrzucona do garnka, ciocia kazała dodać jeszcze trochę. I jeszcze trochę. Gdyby moje oczy były miarą, dodałby aż dwie łyżeczki. Ale w Maroku liczy się intuicja, a nie twarde miarki.
Marokańczycy mają ciężką rękę do przypraw. Dla nich przyprawy to nie tylko smak, ale i kolor. Szafran nadaje kuskusowi złocisty blask, a intensywną czerwień uzyskuje się dzięki papryce i pomidorom. W ich kuchni jedzenie to nie tylko pokarm – to uczta dla zmysłów.
Top 12 potraw, których musisz spróbować
Przystawki
1. Bessara
Bessara to zupa z groszku, znana z zielono-żółtego koloru i kremowej konsystencji.
2. Pastilla
Pastilla to danie z drobiu zapiekane w cienkim, chrupiącym cieście. Tradycyjnie przygotowuje się je z mięsa gołębiego, a na wierzchu posypuje się cukrem pudrem. Choć serwowana jako przystawka, pastilla zaskakuje swoim unikalnym połączeniem słodyczy i aromatycznych przypraw. Po tej przystawce nie miałyśmy ochoty na deser.
3. Zaalouk
Zaalouk to marokańska wariacja na temat popularnej pasty Baba Ghanoush, jednak w formie sałatki. Opiera się na pieczonym bakłażanie, startych pomidorach, czosnku i aromatycznych marokańskich przyprawach.
Dania główne
Tadżin
Tadżin odnosi się zarówno do potrawy, jak i tradycyjnego naczynia, w którym się ją podaje. To wolno gotowany gulasz, w którym składniki nabierają intensywnego smaku przez długie duszenie. Więcej o tadżinie przeczytasz tutaj.
4. Żółty tadżin
Żółty tadżin to odmiana gulaszu, która zazwyczaj zawiera cytryny i złote przyprawy. Dzięki cytrusom nabiera orzeźwiającego, a jednocześnie orientalnego smaku. Najczęściej serwuje się go z białym mięsem.
5. Czerwony tadżin
Czerwony tadżin zawdzięcza swoją nazwę pomidorowemu sosowi. Występuje zwykle z klopsikami mięsnymi lub rybnymi, a na wierzchu często znajdziemy wbite jajko, ugotowane razem z gulaszem. Najlepszy czerwony tadżin jadłyśmy w Restaurant Saad w Fezie – jako szef kuchni pracuje były kucharz króla, a ceny są skandalicznie niskie. Serdecznie polecamy!
6. Tadżin z suszonymi śliwkami
Tadżin z suszonymi śliwkami łączy słodkie ze słonym. Gotowane śliwki i słodka cebula doskonale komponują się z wytrawnym sosem, a czerwone mięso, z którym się go podaje, rozpływa się w ustach. To danie to najlepsze, co jadłam w Maroku.
Najpyszniejszy tadżin, jaki miałam okazję spróbować, odkryłam w restauracji Titrite w Marrakeszu. Nie możesz się doczekać? Wypróbuj mój przepis na tadżin z suszonymi śliwkami!
7. Tadżin z suszonymi morelami
Tadżin z suszonymi morelami przypomina wersję ze śliwkami – bazuje na słodko-słonym kontraście i żółtym, wytrawnym sosie. Często wzbogacają go orzechy, a spotkasz go zarówno z białym, jak i czerwonym mięsem.
8. Kuskus
Kuskus to narodowe danie Maroka, tak głęboko zakorzenione w kulturze, że bywa synonimem słowa „posiłek”. Tradycyjnie gotuje się go na parze i podaje w dużym naczyniu z mięsem, warzywami lub gulaszem.
9. Tanjia
Tanjia to tradycyjna metoda gotowania mięsa, charakterystyczna dla Marrakeszu. Gliniane słoje z mięsem podgrzewa się godzinami w popiele, dzięki czemu staje się ono niezwykle delikatne i soczyste.
Desery
10. Ciasteczka
Marokańskie ciasteczka są słodkie, mączne i pełne orzechów. Najlepiej spróbować ich w lokalnej kawiarni lub kupić świeże na targu.
Śniadania
11. Pieczywo śniadaniowe

Śniadania w Maroku to głównie pieczywo z słodkimi dodatkami, takimi jak dżemy czy miód. Zwykle serwowano nam 3-4 rodzaje chleba. Marokańskie pieczywo bardzo nam smakowało, ale wypiekom a’la francuskim często towarzyszył intensywny zapach margaryny, który nam nie odpowiadał.
- Khobz – pszenny, okrągły chleb.
- Batbout – pszenny chleb z patelni.
- Beghrir – naleśniki smażone z jednej strony, co skutkuje licznymi dziurami na powierzchni.
- Msemmen – kultowe naleśniki z wieloma warstwami.
12. Tadżin śniadaniowy
Śniadaniowy tadżin składa się z duszonych jajek z kawałkami mięsa. Podaje się go z chlebem i oliwkami. Zaskakuje intensywnym smakiem.
Napoje
Herbata miętowa
Herbata miętowa to narodowy napój Maroka. Powszechnie nazywana berberyjską whisky. Zazwyczaj składa się z zielonej herbaty gunpowder, listków świeżej mięty oraz cukru. Podaje się ją w małych szklaneczkach.
Bonus
Shawarma!
Maroko to świetne miejsce na odkrywanie kuchni orientalnej i arabskiej. Najlepszą shawarmę jadłyśmy w Abtal Acham Almadina (Rabat) i Iraqi Shawarma (Marrakesz). Warto pamiętać, że w Maroku shawarma jest uznawana za kuchnię orientalną.
Zapraszamy na naszego Facebooka i Instagrama, aby być z nami na bieżąco.
Które z tych dań chcesz spróbować jako pierwsze? Koniecznie daj znać w komentarzu.