Mechouia – tunezyjska grillowana sałatka
Aromatyczna, pieczona papryka i słodka cebula – ten smak przeniesie Cię prosto do serca Maghrebu. Mechouia, czyli grillowana sałatka z Tunezji, balansuje na granicy pasty i przystawki. Idealna na grilla, świetna jako dodatek do obiadu. Prosty przepis, który rozbudzi apetyt na Afrykę Północną.
Historia zaklęta w sałatce
Mechouia, znana też jako salata mechouia, może zaskoczyć nazwą. Wynika to ze specyficznej transkrypcji arabskiego, przyjętej w Afryce Północnej pod wpływem kolonializmu francuskiego. Dlatego zamiast meshwiya, które byłoby użyte na Bliskim Wschodzie, w Tunezji spotkamy się z formą mechouia. Brzmią tak samo – różni je jedynie zapis.
Główne składniki – papryka i pomidory – sugerują, że danie powstało na przełomie XV i XVI wieku, prawdopodobnie po upadku Granady, gdy uciekający stamtąd Arabowie przywieźli je do Tunezji.
Kuchnia tunezyjska czerpie z wielu źródeł – berberyjskich, kartagińskich, rzymskich i arabskich. W czasach kolonializmu francuskiego zaczęto ją jednak postrzegać inaczej – egzotyzowano ją i podkreślano jej odmienność, zwłaszcza na sukach, gdzie tunezyjskie jedzenie stało się symbolem orientalności.
Salata mechouia – jak jeść?
Tunezyjska kuchnia to śródziemnomorska kuchnia z pazurem – ostrości dodaje jej harissa, czyli pasta z czerwonych papryczek chili. Harissa jest także opcjonalnym składnikiem sałatki.
Mechouia oznacza „grillowana” – co od razu zdradza sposób jej przygotowania. Możesz ją upiec w piekarniku, ale najlepiej smakuje z grilla. Oparta na mocno opieczonych warzywach, doskonale sprawdza się jako dodatek do grillowanych dań – zarówno pod względem smaku, jak i klimatu.
Zwykle podaje się ją z chlebkiem na boku oraz z tuńczykiem, oliwkami lub jajkiem na wierzchu.

Przepis
Mechouia
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 4
Składniki
1 cebula biała
1 pomidor
1 główka czosnku (cała)
2 papryki zielone długie
1 papryka czerwona
Sól, pieprz
1 łyżeczka kolendry mielonej
1 łyżeczka kminu rzymskiego
3 łyżki oliwy z oliwek
Do podania:
Oliwki
Tuńczyk w puszce
1 jajko gotowane
Przygotowanie
- Przygotuj warzyw. Nagrzej piekarnik na funkcji grill do 240°C. Umyj warzywa i osusz je. Przekrój czosnek na pół i polej odrobiną oliwy. Ułóż wszystkie warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz. Piecz warzywa przez 15 minut, następnie odwróć na drugą stronę i piecz jeszcze ok. 20 minut – aż lekko się przypalą z zewnątrz, a w środku będą miękkie.
- Paruj warzywa. Po upieczeniu przełóż warzywa do szczelnego pojemnika (lub reklamówki). Zamknij i odstaw na 30 minut – para pomoże zmiękczyć skórkę.
- Złóż sałatkę. Po 30 minutach obierz papryki i pomidora ze skórki. Wyciśnij miękki czosnek. Warzywa posiekaj drobno – mechouia powinna mieć konsystencję pomiędzy pastą a sałatką.
- Dopraw. Wymieszaj warzywa z oliwą, mieloną kolendrą i solą według uznania. Możesz udekorować sałatkę jajkiem na miękko, oliwkami i tuńczykiem.
- Smacznego! Serwuj polaną oliwą. Najlepiej smakuje z chlebkiem pita.

Podziel się swoją kulinarną podróżą! Wrzuć zdjęcie na Instagrama i oznacz nas – udostępnimy Twoje danie. Zapraszamy na naszego Facebooka i Instagrama, by być z nami na bieżąco.