Poradniki

Co zjeść na Sycylii? 16 dań, których musisz spróbować na Sycylii

Chrupkie cannolo, kremowa cassata i dekadenckie arancini – Sycylia zachwyca smakiem na każdym kroku. Na wyspie spróbujesz świeżych ryb i intensywnej w smaku pizzy. W tym artykule dowiesz się, jakie potrawy spotkasz na Sycylii.

Sycylia – smak Włoch z domieszką świata

Choć Sycylia należy do Włoch, jej kuchnia i kultura mocno różnią się od tych znanych z kontynentu. Na talerzach – podobnie jak w historii wyspy – widać wpływy greckie, arabskie, berberyjskie i żydowskie.

Sycylia była kolejno kolonią grecką, rzymską i bizantyjską. W IX wieku rozpoczął się okres panowania arabskiego – to wtedy powstały kultowe dziś dania, takie jak cassata, cannolo czy prawdopodobnie arancini. Po upadku Emiratu Sycylii, wyspa zachowała swój kosmopolityczny charakter, nawet gdy władzę objęli chrześcijańscy Normanowie.

W kolejnych stuleciach rządzili nią Hiszpanie, aż w XIX wieku została oficjalnie włączona do Królestwa Włoch. Mimo to Sycylia zachowała szeroką autonomię – także kulinarną.

Dziś sycylijska kuchnia opiera się na świeżych rybach (nawet w pizzy pojawia się anchois), oliwie i bakłażanach. To kuchnia, która łączy włoskie podstawy z orientalnym dziedzictwem — i to czyni ją wyjątkową.

Top 16 potraw, których musisz spróbować

Przystawki i przekąski

1. Arancini

Arancini.
Arancini z Ragù.

Smażone kulki ryżowe w chrupiącej panierce to klasyka sycylijskiego street foodu. Najczęściej spotkacie je z farszem z ragù, sosem pomidorowym, pistacjami, szynką lub serem. Warto kupować je w lokalnych rosticceria, a nie w typowo turystycznych punktach. Jedno arancino spokojnie wystarczy na dwie osoby, jeśli chcecie tylko spróbować.

2. Focaccia ripiena

Foccacia ripiena
Foccacia ripiena ze szpinakiem.

Nadziewana focaccia to popularna sycylijska przekąska, idealna na śniadanie lub szybki lunch. Jest sycąca, ale dzięki oliwie w cieście pozostaje miękka i wilgotna. Najlepiej szukać jej w lokalnych rosticceria.

3. Scaccia

scaccia ragusana - włoska rolada chlebowa
Scaccia ragusana z mojego przepisu.

Scaccia to rolada z cienkiego ciasta podpłomykowego z różnymi nadzieniami – pomidorowymi, serowymi, warzywnymi lub mięsnymi. Najbardziej znana jest scaccia ragusana, pochodząca z okolic Ragusy.

Chcesz spróbować? Wypróbuj mój przepis na scaccię ragusanę!

Pierwsze dania

4. Pizza 

pizza sycylijska z anchovies i cebulą
Pizza z sycylijskimi dodatkami w Al Gallo D’Oro (Naro).

Tego klasyka nie trzeba nikomu przedstawiać. Na Sycylii pizza często ma prostokątny kształt i jest bogatsza w ser i sos niż jej neapolitański odpowiednik. Wśród popularnych dodatków królują anchois, cebula, zioła i intensywne w smaku sery.

5. Pizzòlu 

Pizzòlu
Pizzòlu przekrojone na pół w La Fornaia 2.0 (Syrakuzy).

Pizzòlu, znane też jako pizzolo, to wariacja pizzy, charakterystyczna dla wschodniej Sycylii, a zwłaszcza Syrakuz. Składa się z dwóch cienkich warstw ciasta, pomiędzy którymi zapieczone są składniki. Przypomina calzone, ale jest lżejsze i świeższe w smaku.

6. Pasta alla norma 

Pasta alla Norma w Katanii
Pasta alla Norma w Katanii.

Pasta alla Norma to klasyczne sycylijskie danie z makaronem, sosem pomidorowym, smażonym bakłażanem i startą ricottą. Nazwa pochodzi od okrzyku zachwytu pisarza Nino Martoglio: „To prawdziwa Norma!” – Norma w znaczeniu cudu. Proste, a jednocześnie zachwycające smakiem.

Drugie dania

7. Konina 

Klopsiki z koniny.
Klopsiki z koniny w Trattoria Sapienza (Piano Tavola).

We wschodniej Sycylii konina cieszy się dużą popularnością. W Katanii i okolicach to częsty widok w sklepach mięsnych i na targach. Ciekawostką jest to, że konina bywa jedną z tańszych pozycji w menu.

8. Pesce spada – miecznik  

miecznik w Antica trattoria pizzeria Enzo
Miecznik w Antica trattoria pizzeria Enzo (Palermo).

Miecznik, znany też jako włócznik, to jedna z najczęściej spotykanych ryb na sycylijskich stołach. Ma zwartą, mięsistą strukturę — do tego stopnia, że może przypominać mięso drobiowe. To klasyczna pozycja, którą warto zamówić w nadmorskich restauracjach.

9. Świeże ryby

swieza ryba z grilla
Świeża ryba z grilla w Ristorante StraVento (Trapani).

Sycylia to prawdziwy raj dla miłośników świeżych ryb, szczególnie w nadmorskich miejscowościach. W wielu restauracjach możemy sami wybrać rybę, która chwilę później trafia prosto na grill.

Desery i słodycze

10. Brioszka z lodami 

brioszka z lodami
Brioszka z lodami w Gelateria Ciccio Adelfio (Palermo).

Zaczynamy nie od deseru, a… śniadania! Brioszka z lodami to tradycyjne sycylijskie śniadanie. Można zamówić większą lub mniejszą porcję oraz wybrać 2-3 smaki lodów. Czy da się tym najeść? Tak! Zdecydowanie warto spróbować!

11. Lody 

Brioszka z zaskakująco dobrymi lodami w Etnaland.
Brioszka z zaskakująco dobrymi lodami w Etnaland.

Lody we Włoszech to zupełnie inna liga. Na Sycylii nie trafiłam na złą lodziarnię – nawet komercyjna lodziarnia w lunaparku Etna Park serwowała przepyszne lody. Lody sycylijskie są bogate w dodatki i niezbyt słodkie. Warto spróbować!

12. Cassata alla siciliana 

Cassatiny oraz ptyś.
Cassatiny i ptyś w Cannolo Terapia (Syrakuzy).

Sycylia słynie z ricotty, a cassata to najlepszy dowód na jej popularność. To w gruncie rzeczy tort – biszkopt przełożony serem ricotta i kandyzowanymi owocami. Wierzch najczęściej pokrywa warstwa marcepanu i lukru. Cassatę często można znaleźć również w wersji mini, idealnej do kawy.

13. Cannolo 

cannolo
Cannolo z Panificio Trentacoste (Palermo).

Cannolo to jeden z najsłynniejszych symboli sycylijskiej kuchni. Chrupiąca rurka z ciasta smażonego na głębokim tłuszczu wypełniona kremem z ricotty, a całość uzupełniają kandyzowane owoce i posiekane pistacje. To deser, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Najlepsze cannolo jadłam w piekarniach i cukierniach, np. w Panificio Trentacoste w Palermo. Warto pamiętać, że mimo niepozornego wyglądu to dość konkretna słodka przekąska — jeśli nie macie dużego apetytu, polecam zamówić mniejszą wersję.

14. Granita 

Granita pistacjowa i migdałowa w Pasticceria Belfiore Francesco (Misterbianco, Katania).
Granita pistacjowa i migdałowa w Pasticceria Belfiore Francesco (Misterbianco, Katania).

Granita to sycylijski deser przygotowywany na bazie mrożonych soków owocowych. Choć może przypominać sorbet, różni się od niego charakterystyczną, ziarnistą strukturą lodu. Najbardziej tradycyjna jest granita cytrynowa, doskonała na upalne dni. Popularne są także wersje pistacjowa i migdałowa, które przypadną do gustu miłośnikom bardziej deserowych smaków. Najczęściej podawana z brioszką, co tworzy typowe sycylijskie śniadanie lub przekąskę.

15. Ciasto pomarańczowe

Sycylijskie ciasto z pomarańczami.
Sycylijskie ciasto z pomarańczami.

Jeśli lubisz babkę cytrynową, to to ciasto przenosi cytrusowy smak na zupełnie inny poziom. Wyraziste dzięki skórce pomarańczowej, wilgotne od soku, pachnące i intensywne. Często nazywane jest „ciastem z całej pomarańczy”, bo wykorzystuje się w nim cały owoc — nic się nie marnuje.

16. Crema fredda di caffè

(La Fornaia 2.0, Syrakuzy)
Mrożony krem kawowy w La Fornaia 2.0 (Syrakuzy).

Ten popularny włoski przysmak znajdziesz najczęściej w karcie deserów lub napojów. To prosty, chłodny krem kawowy na bazie kawy rozpuszczalnej, cukru i lodowatej wody lub śmietanki. Wystarczy dobrze ubić wszystkie składniki, by uzyskać puszystą, aksamitną konsystencję. Idealne orzeźwienie na upalne dni.

Bonus

Sycylijskie pomarańcze

Sycylijskie pomarańcze
Sycylijskie pomarańcze.

Sycylia słynie z wyjątkowych pomarańczy. Dzięki żyznym wulkanicznym glebom w okolicach Etny owoce zyskały charakterystyczny czerwony kolor i intensywnie słodki, wyrazisty smak. Na miejscu warto spróbować świeżo wyciskanego soku z czerwonych pomarańczy.

Zapraszamy na naszego Facebooka i Instagrama, aby być z nami na bieżąco.

Które z tych dań chcesz spróbować jako pierwsze? Koniecznie daj znać w komentarzu.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *